deodorant-test

Deodorantduellen: Stort test!

Profilbild för Molkan
,

Ett av mina största i-landsproblem här i livet är att hitta en deodorant/antiperspirant som fungerar. Jag har en som jag har använt till och från i flera års tid, men den är inte vegansk och börjar nu ta slut. Så min jakt på en ny deodorant har varit allt annat än väldoftande. Löften om 24-timmarsskydd, genomskinlig formula som inte ger fläckar på kläderna, håller vad den lovar genom svettiga gympass. Ja, ni förstår.

Vad är skillnaden på antiperspirant och deodorant?

En antiperspirant innehåller oftast aluminiumsalter och alkohol, det som täpper till svettköttlarna, och ska hindra produktionen av svett. En antiperspirant kan också vara en deodorant som minskar doften av den svett som kommer ut.

En deodorant innehåller inte dessa ingredienser, utan de ska endast reducera lukten från bakterierna som bildas i svetten.

Oftast när man pratar om ”deo” eller ”deodorant” så menar man egentligen ”antiperspirant”, för ofta vill man både hålla svetten och lukten borta. Det blir ju då också lite förvirrande när det står deodorant på förpackningen, men att det egentligen är en antiperspirant. Men man svettas ju också mer och mindre och jag är en absolut svettig person när det kommer till skalp, under armar och händer.

Gällande aluminiumets vara eller icke vara i sin antiperspirant är så individuellt. En del hävdar att det inte är hälsosamt, men det finns inga bevis för att det skulle vara farligt i den mängd som är godkänt inom EU. Som allt här i världen, mängden avgör giftet! Dricker du för mycket alkohol är det inte heller bra. Oavsett, vill du undvika aluminium kan du hålla utkik efter aluminium chloride, aluminium chlorohydrate, aluminium acetate och aluminium acetotartrate på ingredienslistan.

Jag har testat allt från saltdeo till Absolut Torr. Men det som fungerar bäst för mig är en antiperspirant, alltså en produkt som både tar bort svett och lukt. Har också testat DIY-projekt. Så att mina armhålor mår så bra som de gör är ett under.

De senaste månaderna har jag testat;

Mina förutsättningar är ju att produkten ska vara vegansk och cruelty-free, jag vill ha en bra ingredienslista, märket ska inte finnas med på någon bojkottlista (ganska safe när det kommer till Svenska varumärken), vill inte att den ska kosta för mycket och såklart ha en bra effekt genom att både hålla mig torr och lukt. Dessutom har jag lite känslig hud under armarna, så det måste också tas hänsyn till.

Parametrar för betyg

 • Effekt = Hur effektiv produkten är gentemot sina claims
 • Doft = Hur behaglig doften är (utan doft får medelbetyg)
 • Känslig hud = Om produkten fungerar för min känsliga hud
 • Pris = Om jag tycker att produkten är värd sitt pris

Parametrar som inte har något med betyget att göra

 • CF/Vegansk = Om produkten är Cruelty-free och vegansk
 • Aluminium = Om produkten innehåller någon form av aluminiumklorid

Betyg

Betygen fördelas i poäng från 1 till 5, där 1 är sämst och 5 är bäst.

ProduktEffektDoftKänslig hudPris SEK /poängAluminiumCF/VeganTotalt (20)
Löwengrip Cool Me151119-149 /3JaJa10
Löwengrip Healthy Glow141119-149 /3JaJa9
Ida Warg Hydrating33586-129 /3JaJa14
Ida Warg Vitalizing21586-129 /3JaJa11
Ida Warg Intense Nutrition21599-129 /3NejJa11
Nécessaire Deodorant Gel345256-269 /1NejJa13
By Lyko Coastal Clouds23579 /4JaJa13
Bats Extra Effective Woman32431-65 /5JaJa14
Klar Parfymfri22.5545 (+79) /3JaJa12.5

Jag har även de senaste åren testat; Maria Åkerbergs saltdeo, alla andra varianter av Löwengrips, Indy Beautys båda produkter (de äldre versionerna), ACO, Biotherm, någon från Vichy, Dove, Nivea, Avéne m fl. Någon av dessa har ju kanske funkat, men de senare nämnda är ju inte veganska så att de går bort.

Resultat

Bottennappen är absolut Löwengrips som fungerar bra till en början, alltså kanske 1-2 dagar. Duschar jag inte varje dag, vilket jag absolut inte gör, så kliar det och blir så torrt så jag håller på att bli galen. Det enda jag har att jämföra med är när jag i mina ungdomsdagar använde Absolut Torr. Horribelt. Och det är så tråkigt, för de har verkligen de bästa dofterna. Men det går fetbort när det blir så torrt att det börjar klia till förbannelse.

Mest besviken är jag på Löwengrips Cool Me som inte alls var kylande och torkade ut och gav mig sån klåda. Doften är fantastisk och jag önskade så att den hade fungerat. Samma med Nécessaire som innehåller både 5% AHA och niacinamid, för i praktiken är både doft och ingredienser perfekt om man vill ha en deo utan aluminium.

Sen är det liksom ingen speciell som sticker ut. Alla är verkligen rena och skära medelmåttor. Antingen gillar jag doften mest, eller så doftar de sådär och fungerar hel okej. Avskyr tyvärr doften på både Ida Wargs Vitalizing och Intense Nutrition. Båda återfuktar och doftar helt okej vid applicering, men sen är det nästan så jag får gå och tvätta bort.

Jag gillar tanken av Klar’s påfyllnadsbara deodorant, men jag gillar inte att man måste köpa förpackningen och refillen separat. Hade velat kunna köpa både och direkt. Varför den är parfymfri är för att den först var tänkt till min sambo, men han kunde inte använda den så jag tog över den. Har sett att man nu kan köpa både förpackning och refill i andra dofter, men inte den parfymfria.

Ingen av varken antiperspiranterna eller deodoranterna har lyckats hålla svetten helt borta, detta har jag speciellt märkt på jobbet där det ibland är svettigt med varor eller mycket kunder och dålig luft i lokalerna. Det är blött.

Ida Wargs Hydrating och Bats har fått högst poäng trots att de inte fungerar jättebra. Ida Wargs doftar gott och jag tycker att den fungerar helt okej, om jag duschar och återapplicerar dagligen. Bats doftar nästintill ingenting eller typ någon neutral kräm, den fungerar också okej och har ett sjukt bra pris. Men tränar jag och svettas, eller går det 2 dagar där jag bara återapplicerar men inte duschar emellan så luktar jag svett och är blöt.

Jag har typ 20 andra produkter på min testlista, så det kommer säkert både en del 2 och 3 i det här evighetstestet.

Har du någon vegansk, jättebra, icke-kliande, antiperspirant så tipsa gärna! I need it.


2 svar till ”Deodorantduellen: Stort test!”

 1. Profilbild för Mia

  Jag har också svårt att hitta bra. Men lush har kanske kvar en deo som var en bit som man gned in och luktade bra o den tålde jag.
  Sedan har dove ett stick som luktar päron som är bra och svettlukten tränger inte igenom
  Inte lätt om man har känslig hud. Mvh Mia.

  1. Profilbild för Malin

   Jag tror jag har testat någon sådan från LUSH också, men den funkade inte heller på mig 😅 Den sved bara. Jag har svåra armhålor alltså.

   Dove är ju tyvärr inte veganska, så de väljer jag inte att använda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer