Gör INTE gelénaglar hemma innan du läst detta – du kan få skador för livet.
Att fixa gelénaglar hemma är kul och kreativt, men något jag önskar att många visste innan de börjar är hur mycket det faktiskt finns att tänka på. Du kanske tror att det bara var att köpa ett startkit och börja, men nej, det finns en hel del saker som kan gå fel om man inte gör rätt från början. I slutet av inlägget har jag också några tips till dig som är förälder till ett barn som vill hålla på med naglar!
Har du väl fått en allergi går det inte att bli av med den. Då kommer du aldrig mer kunna ha byggda naglar!
Vill du undvika det? Läs då vidare.
OBS! Jag vill egentligen inte uppmuntra någon att göra gelénaglar på egen hand. De flesta inser inte vilka risker det innebär, och om du inte vet vad du håller på med kan du skada både dig själv och andra. Men eftersom marknaden är oreglerad och det är löjligt enkelt att klicka hem produkter från exempelvis Shein eller Temu (vilket du absolut INTE ska göra, för du har ingen aning om vad som finns i den skiten), så tänker jag så här:
Om jag inte kan stoppa dig från att testa, kan jag i alla fall hjälpa dig att göra det på ett säkrare sätt.
Och för att vara helt ärlig: Nej, jag är inte utbildad nagelterapeut. Men skillnaden är att jag är vuxen och förstår riskerna. Innan jag ens övervägde att köpa produkter gjorde jag min research och är mer nogrann är en del av de nagelsalonger jag varit på.
Längst ner i det här inlägget hittar du en länklista till några av de bästa och mest seriösa källorna.
Så om du funderar på att börja med gelénaglar hemma… snälla, gör det inte bara för att det ser enkelt ut i sociala medier. Läs på, förstå riskerna och se till att du har rätt förutsättningar innan du sätter igång. Och det är faktiskt min första punkt:
1. Innan du gör någonting – läs på!
Jag vet att det är frestande att bara köpa hem ett startkit börja direkt, men om du inte vet vad du gör kan det faktiskt skada dina naglar och i värsta fall ge dig allergier som aldrig försvinner.
Visste du att en kontaktallergi mot härdplaster kan påverka dina framtida medicinska behandlingar?
Om du utvecklar en sådan allergi kan det begränsa användningen av vissa medicinska hjälpmedel, exempelvis insulinpumpar och kontinuerliga glukosmätare för diabetes, eftersom deras adhesiva komponenter kan innehålla akrylater. Detta kan leda till allergiska reaktioner och begränsa dina behandlingsalternativ. Därför är det viktigt att vara medveten om dessa risker och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder vid användning av produkter som innehåller härdplaster.
Många tror att gelénaglar bara handlar om att “måla” på ett material och härda det i lampa, men det är mycket mer än så. Felaktig användning kan leda till att du utvecklar allergier mot akrylater (som finns i de flesta nagelprodukter), vilket innebär att du kan bli allergisk mot allt från gellack till vanligt nagellim. Har du väl fått en allergi går det inte att bli av med den. Då kommer du aldrig mer kunna ha byggda naglar, men kan också bli allergisk mot viss medicinsk utrustning!
Och utöver det kan du skada dina naglar om du filar för hårt eller använder produkter på fel sätt. Du kan få riktigt svåra infektioner som kräver antibiotika eller som måste väntas ut. Jag säger inte att du måste bli expert över en natt, men läs på innan du börjar! Det finns massor av bra resurser online från utbildade nagelterapeuter, så ta dig tiden att förstå vad det är du håller på med.
Det du däremot aldrig ska göra om du inte är utbildad eller är under utbildning är att göra naglar på andra människor. Du måste vara oerhört noga med hygien, men också se till att du vet vad du håller på med.
2. Är du under 16? Vänta!
Det här är kanske inte det roligaste att höra, men om du är under 16 år så bör du faktiskt låta bli att använda gelé och akryl. Anledningen är att huden och naglarna fortfarande utvecklas och är mycket tunnare än om du är vuxen, vilket gör att du har en mycket större risk att utveckla allergier.
Jag vet att många börjar tidigt och att det kan kännas orättvist att behöva vänta, men det är faktiskt värt det i längden. En allergi mot akrylater (härdplaster som det faktiskt är) betyder att du kanske aldrig mer kan använda nagelprodukter, inte ens vanliga gellack. Om du ändå vill fixa naglarna snygga kan du istället satsa på vanliga nagellack eller soak-off-geléer som är lättare att hantera.
Jag har sett så många skräckexempel, särskilt på TikTok, där barn och unga experimenterar med gelénaglar utan att ha en aning om vad de håller på med. Och jag vet att vissa tänker: “Men låt dem vara kreativa! Det är väl inget farligt?” Både ja och nej. Skulle du låta ditt barn bleka håret hur som helst? Skulle du låta dem äta sina målarpennor? Antagligen inte. Kreativitet är fantastiskt, men vissa saker kräver kunskap och försiktighet för att inte bli skadliga. Geléer och härdplaster är inget undantag.
Om du är förälder till ett barn som vill börja med detta, så hittar du en viktig bonusdel längst ner i inlägget. Läs den innan du tar något beslut!

3. Hygien är viktigare än du tror
Okej, här kommer en sak som många glömmer när de börjar fixa naglar hemma; nämligen hygienen!
Det handlar inte bara om att tvätta händerna, utan om att se till att hela din arbetsyta och alla dina verktyg är rena. Det är lätt att tänka att “äsch, det är ju bara jag som använder mina grejer”, men nageldamm och rester av gammalt material kan samla bakterier och i värsta fall ge dig nagelinfektioner eller svamp.
Så förutom själva nagelprodukterna behöver du också ha:
✔ Ytdesinfektion – Spraya av arbetsyta och alla dina verktyg innan du börjar
✔ Tvål och nagelborste – Du måste tvätta händerna och ta bort all smuts innan du gör någonting
✔ Helt rena handdukar som endast är till för naglar
✔ Handskar – För att skydda din hud från starka kemikalier
✔ Andningsskydd – Särskilt om du filar ner gammalt material, eftersom nageldamm kan vara skadligt att andas in
✔ Ett välventilerat rum – Kemikalier luktar en del och kan kännas irriterande för ögon och lungor
Ja, de här sakerna behöver du. Det är kompromisstlöst!
Visste du att alla handskar inte är likadana?
När du jobbar med gelénaglar är det viktigt att skydda händerna från starka kemikalier som t ex. aceton. Vanliga handskar kan gå sönder, men handskar av butylgummi är ett bra skydd. Om du inte hittar sådana, leta efter nitrilhandskar som tål kemikalier. Olika handskar har olika egenskaper, så välj alltid rätt sort för jobbet. Tänk på att skydda händerna, det är värt det!
Det kan också vara bra att ha:
✔ Dammuppsamlare – Minimerar att damm flyger runt i luften
Det kan kännas överdrivet, men tro mig, det här är små saker som gör en stor skillnad både för hållbarheten på naglarna och för din egen säkerhet.
4. Undvik att få material på huden
Det här är en av de vanligaste misstagen jag ser är att man får material på huden och torkar inte bort det. Det är big NO NO!
Om du får gelé på huden och sedan härdar det i lampan kan din kropp börja reagera på ämnena i produkten. På sikt kan det leda till att du utvecklar en kontaktallergi, vilket innebär att du kan bli allergisk mot allt som innehåller akrylater som jag skrivit innan. Det här gäller även de vätskor du behandlar dina naturliga naglar med innan du lägger på material. Dessa ska heller inte komma i kontakt med huden.
Förutom den detaljen kan det påverka hållbarheten på naglarna. Om gelén ligger mot huden kan den lyfta snabbare, vilket gör att naglarna lossnar i förtid. Och det är ju tråkigt med något som du jobbat så hårt med.
Så vad ska du göra om du råkar få gelé på huden? Torka bort det innan du härdar! Använd en tunn pensel och lite cleaner eller remover för att ta bort det, och försök att applicera materialet så noggrant som möjligt.
Tycker du att det är svårt att applicera gelé med presicion nära nagelbanden, använd antingen en tunn eyelinerpensel som ger dig mer kontroll, eller så låter du helt enkelt bli att applicera så nära nagelbanden till du känner dig mer säker på appliceringen.

BONUS!
Hur du som förälder kan tänka och prata med ditt barn om geléer och härdplaster
Många barn och tonåringar är nyfikna på att testa att göra sina egna naglar hemma, men det är viktigt att de förstår att geléprodukter och härdplaster inte är leksaker. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att förstå riskerna och varför det krävs kunskap och försiktighet.
Så kan du prata med ditt barn om geléer och härdplaster:
✔ Förklara att det är en kemisk process
Geléer och akrylprodukter innehåller härdplaster som måste användas korrekt för att inte skada huden eller naglarna. Felaktig hantering kan leda till permanenta allergier.
✔ Betona vikten av skydd
Berätta att proffs använder handskar, munskydd och andra säkerhetsåtgärder. Om vuxna måste skydda sig, betyder det att det finns en risk.
✔ Visa konsekvenserna
Om ditt barn verkligen är intresserad av naglar, visa vad som kan hända om de inte sköter hygien eller skulle utveckla allergier.
Till dig som förälder: Ska du köpa geléprodukter till ditt barn?
Om ditt barn ber dig köpa gelé eller akryl för att göra naglar hemma, fundera på detta innan du bestämmer dig:
🚨 Åldersgränser finns av en anledning: Många nagelprodukter är inte rekommenderade för personer under 16 år eftersom huden och naglarna fortfarande utvecklas, och risken för allergi är större.
🚨 Professionell utbildning behövs: Nagelterapeuter går utbildningar för att lära sig hur man arbetar säkert. Ditt barn har troligtvis inte den kunskapen och kan utsätta sig själv (och andra i hemmet) för onödiga risker.
🚨 Kontaktallergi kan förändra livskvalitén: Om ditt barn utvecklar en allergi mot härdplaster kan det påverka deras framtida möjligheter att använda medicinska hjälpmedel, som insulinpumpar och vissa plåster. Dessutom gör kontaktallergi ont.
👉 Slutsats: Om ditt barn är nyfiket på naglar, uppmuntra dem att börja med säkrare alternativ som vanligt nagellack. Om de verkligen vill lära sig mer om gelé och akryl, se till att de får rätt utbildning och utrustning för att hantera det säkert när du anser att de är mogna nog, vilket inte bör vara under 16 år.
Vanliga frågor
Kan jag använda vanligt nagellack istället för gelélack?
Nej, vanligt nagellack har en annan sammansättning och kräver inte härdning under UV/LED-lampa. För att uppnå hållbarheten och glansen som gelénaglar erbjuder behöver du använda specifika geléprodukter som är avsedda att härdas med UV/LED-lampa.
Kan jag använda vilken UV- eller LED-lampa som helst?
Nej, det är viktigt att matcha rätt UV- eller LED-lampa med den specifika geléprodukt du använder. Olika geléer är formulerade för att härdas under specifika våglängder och intensiteter av ljus. LED-lampor är ofta designade för att härda specifika LED-geléprodukter snabbt och energieffektivt, medan traditionella UV-lampor kan vara mer mångsidiga och kompatibla med ett bredare spektrum av geléer.
För maximal flexibilitet kan kombinerade UV/LED-lampor vara ett bra alternativ, eftersom de kan hantera olika typer av geléer. För att säkerställa optimal härdning och undvika problem rekommenderas det att alltid följa tillverkarens anvisningar för både geléprodukten och lampan.
Hur tar jag bort gelénaglar på ett skonsamt sätt?
Beroende på om det är hård gelé eller mjuk gelé så är det olika borttagningsmetoder. För mjuk gelé (som gelélack) rekommenderas det att blötlägga naglarna i aceton i cirka 10-15 minuter eller använda särskilda remover wraps. Efter blötläggningen kan du försiktigt skrapa bort gelélacket med en nagelpinne. Hård gelé måste filas bort. Det är viktigt att inte riva eller dra bort gelén, eftersom det kan skada den naturliga nageln.
Är det skadligt för mina naglar att använda gelé och gelélack regelbundet?
Om du följer korrekta applicerings- och borttagningsmetoder samt ger dina naglar pauser mellan behandlingarna, minimeras risken för skador. Det är viktigt att inte överfilera nagelytan och att återfukta naglar och nagelband regelbundet.
Gäller detta även Depends GeliQ?
Ja, Depend GeliQ är gelélack. Samma regler gäller för detta.
Länklistan:
- Nail Career Education – Suzie är en professionell nageltekniker och instruktör med över 35 års erfarenhet
- Kirsty Meakin Nails – Kirsty är också utbildad och numera gör hon främst otroliga designer
- Neophyte Nails – James Welsh är tidigare stor inom hudvårdsyoutube och utbildade sig till nagelteknolog för ett par år sedan. Mycket kunnig. Och kolla på denna video om du inte tror på det jag säger i det här inlägget!
Vad tycker du om att göra gelénaglar hemma? Har du gjort det? Dela gärna i kommentarerna! 💅✨
Lämna ett svar