torrschampo

Bli ett Torrschampoproffs: Allt du behöver veta!

Profilbild för Molkan
, ,

Inlägget innehåller bilder som är gjorda med hjälp av AI.

Torrschampo har blivit en räddare i nöden för många av oss som vill fräscha upp håret mellan tvättarna utan att blöta det. Men vad är det egentligen, och varför kan det uppstå problem med vissa märken?

Jag ställde en fråga om torrschampo på Threads (Metas version av X, eller fd. Twitter) och fick överväldigande respons från användare som hade sina egna favoritmärken. Det var särskilt ett varumärke som stack ut: Batiste. Ganska många av de som svarade att de använde Batiste visade också ett återkommande problem, nämligen att de upplevde torr och kliande hårbotten, i vissa fall t o m. eksem. Jag ska berätta lite längre ner i inlägget varför jag inte rekommenderar varumärket, men först…

Vad är torrschampo och hur används det?

torrschampo

Torrschampo är en hårprodukt som används för att absorbera överflödig olja och ge håret en nytvättad känsla utan att behöva skölja det med vatten. Produkten kommer oftast i sprayform och innehåller ingredienser som stärkelse eller lera, vilka hjälper till att absorbera fettet i hårbotten och ger håret volym och textur. Torrschampo är särskilt populärt för dem med fett hår eller för att förlänga tiden mellan vanliga hårtvättar.

Hur ska jag applicera mitt torrschampo för bästa resultat?

  1. Skaka (om det är en flaska) väl innan applicering
  2. Spraya torrschampot på rötterna, ungefär 15-20 cm från hårbotten, i sektioner
  3. Låt torrschampot ligga och vila en liten stund, mellan 1-3 minuter innan du gör något annat
  4. Massera in produkten i hårbotten med fingrarna
  5. Borsta håret för att avlägsna överflödig produkt

Men som med alla produkter, är det viktigt att använda torrschampo på rätt sätt och med måtta. Överanvändning kan täppa till hårsäckarna och leda till en rad problem som torrhet och irritation i hårbotten.

Varför rekommenderar jag inte Batiste?

Även om Batiste är ett av de mest populära torrschampona på marknaden och är billigt, rekommenderar jag inte detta märke för regelbunden användning. Här är några skäl till varför:

  • Överanvändning: Eftersom Batiste är väldigt billigt, tenderar många att använda det för ofta. Det kan vara frestande att spraya på mer än nödvändigt för att få håret att se fräscht ut, men detta kan leda till att produkten byggs upp i hårbotten.
  • Torr och kliande hårbotten: Många upplever just med den här typen av tunga torrschampon att deras hårbotten blir torr, vilket kan orsaka klåda och till och med eksem.
  • Vikten av schamponering: Användningen av torrschampo, oavsett märke, bör inte ersätta regelbunden hårtvätt. Det är viktigt att schamponera håret ordentligt mellan torrschampoanvändning för att rengöra hårbotten och avlägsna produktrester. Schamponera gärna håret 2 gånger efter varandra.

Mina tips på bra torrschampon

Maria Nila Cleansing Powder
Detta torrschampo är en mildare och mer vårdande variant som inte bara fräschar upp håret utan även rengör det. Maria Nila är känt för sina veganska produkter, och Cleansing Powder är inget undantag. Det är skonsamt mot både hår och hårbotten, vilket gör det till ett utmärkt val för personer med känslig hud. Det kommer också i puderform som man kan skaka ut i locket eller i handen.

Living Proof Perfect Hair Day (PHD) Advanced Clean Dry Shampoo
Living Proof PHD Advanced är ett premiumalternativ som inte bara absorberar olja, utan också rengör håret på djupet. Det lämnar ingen vit hinna och ger en känsla av nytvättat hår, vilket gör det perfekt för de som vill undvika överanvändning och irritation i hårbotten.

Cutrin VIENO Sensitive Dry Shampoo (parfymfritt)
Cutrin VIENO är speciellt utvecklat för personer med känslig hårbotten. Det är parfymfritt och innehåller inga irriterande ämnen som kan torka ut eller orsaka klåda. Om du har upplevt problem med andra torrschampon är detta ett utmärkt alternativ!

Andra tips från tråden

I kommentarerna på min tråd fick jag även tips på några alternativa torrschampolösningar som är värda att nämna:

  • The Every: Ett varumärke som fått bra omdömen för sina naturliga ingredienser och effektiva resultat.
  • Arrowrot + kakao: Ett DIY-alternativ som rekommenderas av flera. Arrowrotpulver (som absorberar olja) och kakao (som ger färg till mörkt hår) kan vara ett naturligt och billigt sätt att skapa sitt eget torrschampo.
  • Kisby: Ett annat varumärke som nämndes flera gånger och som är känt för sin milda formula.

Torrschampo kan vara en fantastisk lösning för att hålla håret fräscht mellan tvättarna, men det är viktigt att välja rätt produkt för att undvika problem som torr hårbotten och irritation. Batiste må vara populärt, men det passar inte alla, särskilt om du tenderar att överanvända det.

Och kom ihåg: torrschampo är inte en ersättning för regelbunden hårtvätt, utan ett komplement. Använd det med måtta och välj produkter som är fungerar för din hårtyp och hårbotten!

Profilbild för Molkan

Ett svar till ”Bli ett Torrschampoproffs: Allt du behöver veta!”

  1. Profilbild för Mia

    Tycker bäst om Björn axens för håret blir inte vitt och det är så lätt dom andra kan vara starkare. Mvh Mia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer